Sunday, November 30, 2008

Artikel:Kiat Jitu Memulai Usaha Burger , seri wirausaha




Kiat Jitu Memulai Usaha Burger
kirman: Ibu Rosfilawati, Pekanbaru
Agar usaha burger yang kita jalankan sukses, beberapa tahapan di bawah ini perlu dilakukan untuk meminimalisasikan kerugian. Alasan utama bahwa bisnis makanan adalah bisnis yang entry barier rendah sehingga bisa dilakukan oleh siapapun. Untuk itu yang paling penting adalah Anda menetapkan konsep burger yang akan Anda jual, setelah itu Anda bisa mencapai tahapan realisasinya setelah itu.

Tahapan Konsep Jitu Membuka Usaha adalah:

1. Menentukan Jenis Makanan Yang Akan Dijual
Memastikan jenis resep makanan yang Anda jual membuat Anda fokus untuk memahaminya. Fokus pada satu jenis resep makanan lebih mudah dari pada banyak jenis resep makanan. Ketika satu jenis resep makanan sudah diterima, Anda bisa menambahkan resep makanan lain.

2. Target Pembeli
Artinya Anda tahu siapa yang akan membeli makanan Anda. Anda mengenal perilaku mereka, daya beli, umur, gender, suku dan seterusnya yang dapat Anda tentukan. Hal ini sangat penting karena Anda harus fokus pada satu segmen pasar. Sekali lagi bahwa bnisnis makanan banyak pesaing, mudah dilakukan dan bermodal kecil, maka membatasi diri pada satu segmen akan memudahkan Anda untuk memulai usaha. Target pembeli yang paling umum adalah dari penghasilan yakni penghasilan rendah, sedang dan tinggi.

3. Mengenal Perilaku Konsumen
Dengan memahami perilaku konsumen Anda maka Anda akan mudah untuk memenuhi kebutuhan dan harapan terhadap resep makanan yang Anda jual nanti. Bahkan yang lebih bagus lagi adalah Anda mampu memahami keinginan tersirat dari konsumen terhadap resep makanan yang Anda jual. Konsumen anak muda yang menyukai hal-hal baru yang bersifat funkyu, praktis dan enak.

4. Mengenal Pesaing
Untuk mengetahui posisi dan kesempatan, Anda sebaiknya mempelajari siapa saja pesaing atau orang yang berjualan makanan yang sama dengan Anda. Tak harus sama menjadi seperti pesaing. Menjual makanan dengan keunggulan resep lebih berbeda akan menjauhkan Anda dari persaingan. Persaingan dalam banyak hal akan menghabiskan biaya dan energi. Mengetahui pesaing penting juga untuk menentukan strategi dan ukuran usaha yang akan kita buat. Jika kantong tipis sebaiknya hindari persaingan secara langsung.

Dengan mengenal tahapan tersebut Anda bisa mendifinisikan secara tepat macam resep makanan yang akan dijual. ***

---------------------------------------
source: Tabloid Lezat

==========================================================

Freezing Cookies and Cookie Dough

If you're looking ahead to the holiday season and wondering how you're going to get all your baking done, consider freezing your cookie dough or fresh baked cookies ahead of time. When the holidays get closer you can get that last bit of shopping done or last present made instead of spending all your time in the kitchen.

FREEZING COOKIE DOUGH
Cookie dough will freeze well for 4 to 6 weeks. Rolls of dough should be sealed tightly in plastic wrap (chill in refrigerator first before freezing). Other kinds of dough should be stored in airtight containers. Drop cookies (unbaked) may be frozen on cookie sheets and transferred to freezer bags. Let stand at room temperature for about 30 minutes before baking.

Don't try to freeze soft meringue-type cookie dough. Chocolate chip, brownies, peanut butter, and sugar cookie dough (or anything similar) freezes well. Let the dough defrost in the refrigerator (about 2-3 hours). Make sure to label the container with the date and type of cookie dough.

FREEZING BAKED COOKIES
Almost any baked cookie freezes well. Let cookies completely cool before freezing. Wrap cookies individually in plastic wrap then store them in a ziploc freezer bag or storage tin (coffee cans or holiday tins work great). You can also just layer the cookies between layers of waxed paper in the container, but the individually wrapped ones will store longer.

Freeze frosted cookies uncovered first until they are firm. Then pack them in airtight container lined with plastic wrap or foil. Make sure to label the container with the date and type of cookies. Unfrosted cookies can be frozen up to 6-12 months (frosted, about 3 months). Frozen cookies thaw in about 10 minutes at room temperature (if you can wait that long). If cookies should be crisp when thawed, remove them from the container before thawing.

Gingersnaps
1 c. sugar 3/4 c. butter 2 eggs 3 c. flour 2 tsp. baking soda 1 tsp. ginger 1 tsp. cinnamon 1/2 tsp. cloves 1/2 c. molasses

In a large bowl, cream sugar and butter. Add eggs. Stir in flour, baking soda, ginger, cinnamon, and cloves. Add molasses, stirring well. Refrigerate dough for an hour or two to chill. Preheat oven to 350 degrees. Roll dough into 1-inch balls. Roll each ball in a little sugar and place 2 inches apart on an ungreased cookie sheet. Bake for 10 minutes.

Snickerdoodles
1 c. butter 1 1/2 c. sugar 2 eggs 2 3/4 c. flour 2 tsp. cream of tartar 1 tsp. baking soda 1/2 tsp. salt

In a large bowl, cream together butter, sugar, and eggs. Stir in flour, cream of tartar, baking soda, and salt. Refrigerate dough for an hour or two to chill. Preheat oven to 350 degrees. Roll the dough into 1-inch balls. Roll each ball in a mixture of cinnamon and sugar. Place 2 inches apart on an ungreased cookie sheet. Bake for 10 to 12 minutes.

Peanut Butter Crackles
1 3/4 c. flour 1/2 c. sugar 1/2 c. brown sugar 1 egg 1 tsp. vanilla 1 tsp. baking soda 1/2 tsp. salt 1/2 c. butter, softened 1/2 c. peanut butter Chocolate kisses or stars

Mix flour, baking soda, and salt. Mix together butter, peanut butter, and sugar. Beat in egg and vanilla. Stir in flour mixture. Shape dough into 1-inch balls. Roll in sugar and place on a greased cookie sheet. Bake at 375 degrees for 12 minutes. Remove from oven and press chocolate kisses firmly into cookie. ***

--------------------------------------------
by Rachel Paxton
About the author: Rachel Paxton is a freelance writer and mom helping other moms to organize their families and their lives. For other organizing hints visit http://www.Organized-Mom.com.

No comments: